Het afscheid van R9

Nu elf jaar geleden speelde Ronaldo Luís Nazário de Lima zijn laatste wedstrijd in het shirt van de Seleção op 8 juni 2011. De wedstrijd tussen de Brazilianen en de vertegenwoordigers van de vlag van Roemenië werd met 1-0 gewonnen dankzij een doelpunt in de 24e minuut van Fred. Ronaldo viel in de 30e minuut in en heeft tot aan de rust meegedaan, ondanks een aantal grote kansen wist hij niet te scoren. Na het laatste fluitsignaal maakte hij met de Braziliaanse vlag om zijn schouders onder luid applaus een laatste ereronde.

Begin carrière

Ronaldo begon zijn carrière op zijn zeventiende bij het Braziliaanse Cruzeiro, waarvoor hij twaalf keer wist te scoren in veertien wedstrijden. Daarmee verdiende hij een transfer naar PSV, die hem als opvolger van Romario binnenhaalden. O Fenômeno, zoals hij ook wel genoemd werd, scoorde 54 keer in het shirt van de Eindhovenaren en won de KNVB Beker. In 1996 legde FC Barcelona daarom een recordbedrag van 15 miljoen euro op tafel om hem in te kunnen lijven. In dat ene seizoen bij Barcelona was hij weer extreem succesvol en won hij de Europa Cup II.

De knie

Bij Cruzeiro, PSV en FC Barcelona heeft hij eigenlijk alleen maar succes gehad en verliep zijn carrière erg voorspoedig, totdat hij in 1997 naar Inter Milan vertrok. In de wedstrijden die hij speelde scoorde hij nog steeds veel goals maar kreeg hij steeds meer last van blessureleed. Tijdens zijn periode bij Inter miste hij bijna twee volledige seizoenen door een zware blessure aan zijn rechterknie.

In 2002 maakte hij een controversiële transfer naar Real Madrid, waar hij samen ging spelen met grote sterren als Luís Figo en Zinédine Zidane. In de vijf seizoenen dat hij bij Madrid speelde scoorde hij 68 keer in 97 officiële wedstrijden, echter was er toch veel kritiek op hem vanwege zijn overwicht. Dit was ook de oorzaak dat hij in 2007 door de achterdeur vertrok naar AC Milan. Dat werd echter niet zo’n succes, door weer die knie, en na anderhalf jaar besloot hij alweer te vertrekken naar Corinthians in zijn thuisland.

Met Brazilië

Zijn grootste successen heeft hij echter niet met zijn clubs gehad maar met de Braziliaanse nationale ploeg. In de 98 interlands die hij speelde wist hij 62 keer het net te vinden en drie keer een WK finale te behalen, waarvan er twee gewonnen werden. Ook won hij twee keer de Copa América in het shirt van ‘de goddelijke kanaries’. Het is daarom niet verrassend dat zijn afscheid tegen Roemenië in 2011 voor veel Brazilianen zo’n emotioneel moment was, het afscheid van O Fenômeno.

Leave a Comment