Welke luchtbuks moet ik aanschaffen?

Denk jij er ook al een tijdje over om een luchtbuks aan te schaffen, maar heb je geen idee welke je het best kunt nemen? Je hebt niet alleen verschillende merken (denk bijvoorbeeld aan de Weihrauch luchtbuks) maar ook verschillende soorten luchtbuksen. Behoed jezelf voor een miskoop, en lees dit artikel om erachter te komen welke soort geschikt is voor jou. 

PCP luchtbuks

Een PCP buks gebruikt perslucht, opgeslagen in een luchttank. Als je de trekker overhaalt, wordt de luchttank heel even geopend zodat er lucht vrijkomt die de kogel wegblaast. Dit is één van de sterkste typen luchtbuks die er zijn; met een PCP buks kun je makkelijk en zeer nauwkeurig over grote afstanden van 50 tot 100 meter schieten. Ook heeft deze buks haast geen terugslag. Reken er wel op dat je de luchtfles bij zal moeten vullen met een speciale compressor van minimaal 300 bar. Nadeel is dat deze behoorlijk prijzig kunnen zijn. Er zijn echter ook andere manieren. Bij aanschaf van bijvoorbeeld een Gamo luchtbuks kun je er ook meteen een speciale persluchtpomp bijkopen. Deze zijn gelukkig iets goedkoper. 

Veerbuks

Bij dit soort buksen wordt er gebruik gemaakt van een veer, die door een zuiger wordt aangedreven. Je spant de veer aan door de loop te knikken, en als je vervolgens de trekker overhaalt, laat de zuiger los en wordt deze naar voren geduwd door de veer. De vrijgekomen kracht blaast de kogel weg. Ook dit type luchtbuks is zeer krachtig, en heeft een vrij harde terugslag, afhankelijk van hoe zwaar je luchtbuks is. Een nadeel is ook dat bij veelvuldig gebruik de veer krom kan trekken. 

CO2 luchtbuks

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze luchtbuks aangedreven door CO2. Deze is over het algemeen net zo nauwkeurig als een PCP luchtbuks, alleen is hij wat minder krachtig. Dit maakt de CO2 luchtbuks geschikter voor het schieten op kortere afstanden. Net als PCP luchtbuksen zijn deze makkelijk hanteerbaar, aangezien je de loop niet hoeft te knikken voor je hem kunt gebruiken. 

Gasram luchtbuks

Gasram luchtbuksen werken op dezelfde manier als veerbuksen. In plaats van een veer heeft de gasram luchtbuks echter een gascilinder. Doordat er met deze techniek minder trillingen vrijkomen, schiet dit soort luchtbuksen veel nauwkeuriger. Bovendien is de levensduur van gasram buksen langer, aangezien er geen veer in zit die krom kan trekken. Het is ook niet gek dat er steeds meer van dit soort luchtbuksen worden verkocht

Leave a Comment